Bakels Broodverbeteraar Desem (Fermdor Active Durum) 1kg
Fermdor Active is een geconcentreerde broodverbeteraar in poedervorm (inclusief actieve componenten om premium ambachtelijke bakkerijproducten te bakken). Hiermee geef je je brood de authentieke smaak van traditionele zuurdesems.
Fermdor Active vormt de basis van je broodproductie. Neem bijvoorbeeld de hoofdingrediënten van brood: bloem, water en zout. Voeg eenvoudig 4% Fermdor Active toe, hiermee bak je een ruim assortiment ambachtelijk kwaliteitsbrood met een heerlijke volle smaak, ongelooflijk aroma en een uitzonderlijk mooie structuur. Welk brood je ook bakt, de kwaliteit is constant!
Recept Tarwe Rogge Brood:
-400 gram Tarwebloem
-100 gram Roggemeel
-340 ml lauwwarm water (40C)
-25 gram Fermdor active
-8 gr zout
Doe alle ingrediënten, inclusief het desem papje in de mengkom. Kneed het deeg 12-15 min in de keukenmachine. Handmatig kan ook dan 20 minuten kneden. Na het kneden het deeg in een kom met bloem of olie en dek deze af met plastic en laat 60 minuten rijzen*. Vervolgens het deeg opbollen en vormen in de gewenste vorm en plaats of op een bakplaat of in een bakvorm. Laat het deeg wederom minimaal 60 minuten rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven op 250C. Plaats het brood in de oven en zet de temperatuur terug naar 220C. Bak in 40 min klaar, kleine broodjes in 25 minuten. Haal het brood uit de oven en klop aan de onderkant, klinkt het hol dan is het brood gaar.
Recept Desembrood:
-500 gram Tarwebloem
-330 ml lauwwarm water (40C)
-25 gram Fermdor active
-8 gr zout
Doe alle ingrediënten, inclusief het desem papje in de mengkom. Kneed het deeg 12-15 min in de keukenmachine. Handmatig kan ook dan 20 minuten kneden. Optioneel: voeg na het kneden een vulling toe van gehakte olijven en/of gehakte zongedroogde tomaten. 20% vulling dus op dit recept 100gram. Na het kneden het deeg in een kom met bloem of olie en dek deze af met plastic en laat 60 minuten rijzen*. Vervolgens het deeg opbollen en vormen in de gewenste vorm en plaats of op een bakplaat of in een bakvorm. Laat het deeg wederom minimaal 60 minuten rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven op 250C. Plaats het brood in de oven en zet de temperatuur terug naar 220C. Bak in 40 min klaar, kleine broodjes in 25 minuten. Haal het brood uit de oven en klop aan de onderkant, klinkt het hol dan is het brood gaar.
Recept Pizza:
-500 gram Tarwebloem (bij voorkeur, Italiaanse bloem type‘00’)
-340 ml lauwwarm water (40C)
-20 gram Fermdor active
-10 gr olie
-8 gr zout
Doe alle ingrediënten, inclusief het desem papje in de mengkom. Kneed het deeg 12-15 min in de keukenmachine. Handmatig kan ook dan 20 minuten kneden. Laat het deeg 15 minuten rusten. Het deeg in 4 gelijke stukken verdelen en opbollen en met bloem bestrooien en onder een theedoek of plastic een uur rijzen. Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250-300C. Als je geen pizzasteen hebt kun je alvast een bakplaat mee voorverwarmen en daar de pizza straks op laten glijden. Bestrooi het werkblad met bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Plaats de pizza in de oven en bak in 15 minuten klaar. Je kan het deeg ook langere tijd in de koelkast plaatsen nadat je het in vier stukken hebt verdeeld. Vanuit de koelkast het deeg 30 minuten laten rijzen zodra je de pizza gemaakt hebt.
*TIP: Zet je deeg in de oven met rijsstand of verwarm deze op 40C en zet er een bak met water in. Dit zorgt voor een goede temperatuur en vochtigheid tijdens het bakken.
*op de verpakking staat 4% dosering, voor thuisbakkers doseren we iets hoger (5%)om beter werking te krijgen van het deeg en eindresultaat.
Specificaties:
Ingrediënten: durum TARWE, zuurdesem(gedroogd), gist(gedroogd), TARWE meel, meelverbeteraar (ascorbinezuur), enzymen (TARWE), gist (geïnactiveerd),
Dosering: 4% Fermdor Active Durum op bloem.
, Koel en droog opslaan (uit de buurt van direct zonlicht en vorst)